Wszystkie oddziały szpitalne 

Temat edukacji: Zasady prawidłowego odżywiania w różnych jednostkach chorobowych. 

a) Prowadzący: Dietetyk szpitalny

b) Odbiorcy: Pacjenci oddziałów szpitalnych otrzymujący zlecenie lekarskie i/lub rodzina/ opiekunowie

c) Cel główny: Przygotowanie pacjenta i jego rodziny do stosowania prawidłowego żywienia w trakcie choroby.

d) Cele szczegółowe:

  • Uświadomienie roli odżywiania w trakcie leczenia jak i powrocie do zdrowia.
  • Zapoznanie z zasadami prawidłowego odżywiania w trakcie choroby lub/i powrotu do zdrowia.
  • Nabycie umiejętności samodzielnego korygowania diety w zależności od pojawiających się potrzeb.

e) Miejsce szkolenia: Sala chorego/ świetlica

f) Termin i czas szkolenia: W zależności od zlecenia lekarskiego i potrzeb pacjenta

g) Forma: Indywidualna

h) Metody i techniki: Pogadanka, wykład

i) Materiały dydaktyczne: Broszura informacyjna, karta ze zleceniami żywieniowymi i przeciwwskazaniami w danej jednostce chorobowej

j) Ewaluacja: Ankieta Żywieniowa